Er verschijnen elke keer weer nieuwe producten, diensten, websites en fysieke winkels op de markt en die moeten allemaal getest worden. Toen ik een student was, was ik voor korte tijd een mystery shopper. Ik heb ook wat websites getest. Dit was allemaal in de tijd dat ik geen vast inkomen had en meer vrije tijd had. Ik val daarom meteen met de deur in huis: producttester of mystery shoppen is een vetpot en het is niet zo dat het een structurele verdienste is. Je moet ook een beetje flexibel zijn qua tijd. En toch schrijf ik graag hierover, want het kan wel een leuk zakcentje zijn. Ook is het leuk als je de producten die je zou testen mag houden natuurlijk. In deze blog leer ik je hoe je optimaal aan de slag kan gaan als product tester of als mystery shopper.
Wat moet je precies doen als producttester of als mystery shopper?
Als producttester of mystery shopper is het belangrijk om te onthouden dat je opdrachtgever wil weten wat jij vindt van een bepaald product of dienst. Wat vind je van dit technologisch snufje? Of hoe ging de verzending en de klantenservice? Je moet dus wel kunnen communiceren: je kan opschrijven wat je denkt of een vragenlijst (enquête) invullen.
Je kan ook worden gevraagd om een eerlijke recensie te geven en dat te plaatsen op internet. Ik vind dat eerder vallen onder de noemer “recensent of beoordelaar”. De belangrijke vraag die je moet antwoorden is eigenlijk: wat vind je leuk of minder leuk aan dit apparaat en de verzending daarvan? Overigens hoopt de opdrachtgever vaak op een positieve beoordeling. Als een product het niet waard is, moet je daar ook eerlijk over communiceren. Je kan dat bijvoorbeeld eerst aan de opdrachtgever doorgeven en verder bespreken wat de vervolgstappen zijn. Maar over het algemeen wordt van een producttester of mystery shopper verwacht dat die kritisch kijkt naar het product en het proces. Daar krijg je de vergoeding voor. Je feedback is waardevol.
Hoe word je een producttester of mystery shopper?
Meld je aan via websites die je graag aan werk willen helpen. Denk aan Fiverr of Upwork, maar check ook Indeed. Houd er rekening mee dat sommige website een percentage inhouden van het bedrag dat je krijgt. Onderhandel voor de juiste vergoeding voor de opdracht. Soms staat het bedrag in Amerikaanse dollars. Kijk even naar de huidige koers (of de koers van de afgelopen tijd). Stel dat je akkoord gaat met een opdracht, dit is dan vaak het vervolg: Je krijgt dan alvast het geld toegewezen in je portemonnee. Het geld wordt pas door de bemiddelaar vrijgegeven wanneer de opdracht voltooid is. Dat is vrij normaal.
Zijn er nog meer tips om een goede producttester of mystery shopper te zijn?
Ja! Als je een succesvolle producttester wil zijn, dan moet je vooral testen wat je zelf zou kopen of waar je interesse liggen. Ben je onlangs bevallen? Dan is het leuk om babyproducten te testen of als mystery shopper naar een babywinkel te gaan. Schrijf of bedenk van te voren vragen die je eventueel wil stellen. Geef je je echte naam door of blijf je liever anoniem? Combineer je taak als mystery shopper met de andere dingen die je sowieso te doen hebt. Heb je oudere kinderen? Dan kun je zelfs je kinderen betrekken in het proces. Wat vinden de kinderen wel en niet leuk aan de producten? Dit is allemaal waardevolle informatie voor je opdrachtgever.
Wil je echt alles uit het product testen en mystery shoppen halen? Soms wordt het product naar je huis gestuurd en soms moet je zelfs bij de winkel langs. En in weer andere gevallen moet je iets via internet bestellen om het hele aankoopproces te volgen. (Doe dit overigens niet als je geen contract of overeenkomst hebt afgesloten).
Koop dan het product via een cash back app zoals Woolsocks. Je krijgt dan sowieso een deel van het aankoopbedrag terug! Test producten die je leuk zou vinden om te houden. Mijn jongens kregen door een product te testen een leuk ‘gratis’ cadeau. Vind je het product interessant, maar doe je verder niets mee? Geef het aan iemand anders in je netwerk die je blij kunt maken of verkoop het. Kijk nog wel even wat de voorwaarden zijn van de opdrachtgever als je besluit iets te verkopen.
Overleg ook met je opdrachtgever of je de producten mag gebruiken voor je eigen blog of vlog. Zo heb je gratis producten om content te maken. En wie weet kun je ook affiliatie links gebruiken om het product te promoten. Ook hierin is het belangrijk om zoveel mogelijk transparant te zijn. Heb je dit product gekregen of gekocht? Wat is je eerlijke mening, benoem de plus- en minpunten van het product? Wees kritisch en opbouwend.
Oké, nu even nogmaals op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van producttester en/of mystery shopper:
Voordelen producttester en mystery shopper
- Interessante producten die je beoordeelt
- Een leuk zakcentje
- Makkelijk te combineren met andere zaken
Nadelen producttester en mystery shopper
- Geen vetpot
- Geen structurele inkomsten
- Kost toch wat tijd
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.