Naomi Rustenberg over geld, studieschuld, loonkloof verschil in salaris, schulden, lenen

De laatste tijd zie je misschien, net als ik, ook steeds meer artikelen over tradwives online verschijnen. Van de EO tot aan de Flair en zelfs Het Financieel Dagblad: iedereen schrijft over deze trend. Wat is een tradwife? Een tradwife is een huisvrouw die zich aan de traditionele rol van de vrouw in de samenleving houdt. Dit betekent dat ze zich focust op het huishouden, de zorg voor de eventuele kinderen en het ondersteunen van haar man.

Tja, je kunt je natuurlijk ook afvragen wat eigenlijk onder ‘traditioneel’ wordt verstaan. Dit verschijnsel begon volgens Sophie van Gool (econoom en oprichter van Salaristijger) pas eind 19de eeuw. En dit fenomeen duurde niet eens zo lang. Begin jaren zestig mochten getrouwde vrouwen weer ‘gewoon’ werken. Daarvoor was het niet mogelijk, want vrouwen werden op de dag van hun huwelijk ontslagen.

Overheidsbeleid versus jouw leven

Een van de redenen om vrouwen vroegûh achter het aanrecht te krijgen, is omdat er een hoge werkloosheid onder de mannen was in de jaren dertig. Vrouwen met of zonder keukenschort achter het aanrecht was dus overheidsbeleid. En nu zijn er overheidscampagnes om vrouwen massaal en het liefst fulltime aan de slag te laten gaan. Het is nooit goed hè. Dat is het ook beetje; verwacht niet dat het beleid van de overheid naadloos aansluit op jouw situatie en wensen. Wil je thuis zijn en tradwife worden? Dat is prima. Lees ajb wel even verder.

De voordelen van een ’tradwife life’

Tradwife zijn heeft zeker voordelen: je bent de hele tijd beschikbaar voor je gezin; je hebt alle tijd voor het huishouden en zelfzorg. Zelfzorg is een Nederlands woord voor ‘me-time’. Misschien klopt het niet helemaal, dat je alle tijd voor zelfzorg hebt, want hoeveel tijd heb je nou echt over als je 24/7 met peuters of kleuters bezig bent?! Pas wanneer kinderen naar de basisschool gaan, heb je meer tijd voor jezelf. Tradwife kan betekenen dat je een andere cultuur – anders dan dat we veelal zien – voor je gezin creëert. Dat is op zich niet verkeerd. Tegen de stroom ingaan kan juist een verademing zijn. Het kan zelfs je redding zijn. Wellicht heb je zo meer tijd over om je verder te ontwikkelen op eigen tempo. Wie weet had je altijd al willen schrijven, maar had je er eerder geen tijd voor. Het kan allemaal.

Helaas moet je steeds vaker voor een degelijke hypotheek als koppel tweeverdieners zijn. Fijn als je een tradwife kunt zijn van een rijke stinkerd (en er verder geen issues achter gesloten deuren zijn). Maar is een tradwife leventje dan alleen voor onze luxepaardjes weggelegd? Dat beste mensen… zou dan weer gek en scheef zijn. Elk gezin zou financieel de mogelijkheid moeten hebben of creëren om een tradwife (of husband) in huis te hebben. Al was het maar voor een paar maanden of een jaar. Een denkbare situatie is wanneer je baby pas is geboren en je thuis blijft met je kindje. Je kindje hoeft niet meteen naar de kinderopvang.

De nadelen van een tradwife leven

Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan een tradwife leventje. Tegenstanders van de tradwife beweging roepen steevast meteen ‘wat als je relatie stukloopt?’ Ja, relaties gaan tegenwoordig veelvoudig stuk. Anno nu blijven mensen doorgaans niet bij elkaar om financiële redenen. Die ‘goede oude tijd’ van de jaren 50 is echt passé. Laat daarom vastleggen wat jullie financiële afspraken zijn; trouwen en scheiden is niet per se een 50/50 verdeling van bezit e.d… En, wat gebeurt er als je partner overlijdt? Wat is dan het stappenplan? Lastig onderwerp, I know. Niet makkelijk.

Er zijn genoeg andere financiële risico’s die werkelijkheid kunnen worden in je relatie. Stel dat je man werkloos raakt of dat je bepaalde dromen graag vervuld ziet worden voordat je met pensioen gaat of AOW krijgt. Je hebt vast dromen voor je kinderen. Of voor jezelf?! Misschien wil je je kids een extraatje geven wanneer ze 18 jaar worden zonder dat je (weer) een lening hoeft te namen. Voorkom schulden, ook tradwives kunnen ondernemen en sparen. Er zijn genoeg gezinsdoelen. Misschien wil je wel een jaar lang reizen met je partner zonder dat je buffer helemaal slinkt naar nul euro.

Laat je man niet alleen de financiële last dragen. Bekijk hoe je elkaar kunt ondersteunen. Over de Industriële Revolutie wordt wel gezegd dat het een tijd was van (fysiek) afwezige vaders. Kinderen opvoeden is niet alleen de taak van een moeder. Geef vaders ook die ruimte. En, je hoort wel eens ‘it takes a village to raise a child.’ Zorg voor een netwerk om jezelf en je gezin heen. Raak niet geïsoleerd als je besluit om thuis te blijven.

Blijf lekker thuis #remote

Ik snap best dat niet iedere vrouw buitenhuis wil werken. Je hoeft niet eens je religie als argumentatie te gebruiken. Net zoals bij de overheid toen tijdens de verzuiling het geloof werd ingezet als geldig argument. Hoogstwaarschijnlijk werd vroeger het ook als degelijk en christelijk gezien als de getrouwde vrouw thuis * achter het aanrecht * was. In de Bijbel zien we echter genoeg voorbeelden van ondernemende (rijke) vrouwen.

Wat past bij jou als persoon? Wil je een tradwife zijn? Onderzoek daarom de mogelijkheden om thuis (remote) te kunnen werken. Ga na wat jij leuk vindt om te doen. Waar krijg jij energie van? Hoe zou jij mensen kunnen helpen? Misschien zijn die tradwives die je op sociale media ziet helemaal niet zo financieel afhankelijk als je zou denken. Influencers zijn (de hele tijd met je toet op sociale media) is ook een baan hè.

Ben ik een tradwife?

Ben ik een tradwife? Ja en nee. Ja, ik ben vaak thuis en doe onbetaald meer dan genoeg in het huishouden (vind ik zelf). Ik ben graag bij mijn gezin; het gezinsleven heeft prio 1 bij mij. Maar dat maakt mij nog geen typische tradwife, want nee… ik werk thuis als freelancer. Toen we als gezin in het buitenland een sabbatical namen, heb ik een paar maanden niet gewerkt. Voor de sabbatical werkte ik in loondienst en was voorzichtig begonnen met ondernemen. Mijn passief inkomen liep tijdens de sabbatical door. Daarnaast had ik wat (schrijf)klusjes. Al heel gauw brak de Covid epidemie wereldwijd uit en iedereen werkte remote. Dit zorgde ervoor dat ik meer remote opdrachten binnenkreeg. Tegenwoordig werk ik als dus als parttime freelancer en woon ik met mijn gezin in Spanje (sinds eind 2019). Het is fijn als je ‘even’ een tradpartner kan zijn, zowel voor de man als de vrouw. Ben jij een tradwife? Of heb je tradwives ambities?

Verschil huisvrouw en tradwife

Wat is het verschil tussen een huisvrouw en een tradwife? Je kan (tijdelijk) huisvrouw worden om allerlei praktische redenen. Je kinderen zijn jong en hebben veel aandacht en zorg nodig. Wanneer de kinderen ouder zijn en meer zelf kunnen, kun je je weer richten op zelfontplooiing, (vrijwilligers)werk en het vergroten van je netwerk. Tradwife worden heeft niet zozeer met praktische redenen te maken maar met een bepaalde overtuiging. Wanneer de kinderen ouder worden heeft een tradwife nog altijd een focus op haar man, om die te ondersteunen. Voor zover bekend is er geen zicht op een ‘eigen’ ontwikkeling zoals verdere scholing e.d.

Kijktip: Meiden van Traditie

Een must see vierdelige mini docu over trad wives in Nederland vind je op YouTube: Meiden van Traditie. Heel interessant om te zien hoe er naar dit fenomeen wordt gekeken door (aspirant) huisvrouwen. Houd je meer van lezen dan van filmmateriaal, dan moet je de blog lezen van WomenInc over de traditionele huisvrouw. Dat is weer een andere invalshoek maar net zo boeiend om te checken. Veel lees- en kijkplezier.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.