Keuken, Koken voor een grote groep eters, makkelijk, simpel, gezond, vegan maar ook vlees, heerlijk, budgetproof, voedselverspilling, geen eten weggooien

Jaarlijks gooien we per persoon in Nederland gemiddeld genomen meer dan dertig (30!) kilo eten weg. Voedselverspilling komt dus op grote schaal voor. Duurzaam is het niet, want zo wordt meer geproduceerd dan we nodig hebben. Je belast onnodig de natuur. Dit geldt voor huishoudens en bedrijven. Budgetvriendelijk is eten weggooien evenmin. Waarom zou je eten kopen als je dat toch weer wegdoet? Je verspilt je geld, je tijd en elektriciteit.

“De financiële waarde van voedselverspilling in huishoudens is gelijk aan 138 euro per persoon per jaar.”

Bron: Voedingscentrum

Waarom gooien we eigenlijk eten weg? En, hoe kunnen we dat voorkomen? Is het mogelijk om makkelijk voedselverspilling tegen te gaan? De laatste vraag is makkelijk te beantwoorden. Het antwoord is ‘ja’. Hieronder lees je waarom we in Nederland zoveel eten in de prullenbak smijten.

Redenen waarom we eten weggooien

Hieronder staan een aantal redenen waarom mensen eten weggooien:

 • er is teveel eten ingekocht
 • er is teveel eten klaargemaakt en het wordt niet bewaard
 • het eten is bedorven
 • men vertrouwt het niet meer (zou het toch bedorven zijn?)
 • het eten is niet lekker
 • het eten is (gedeeltelijk) niet goed klaargemaakt

Als jij weet waarom je eten weggooit, dan kun je beter nagaan hoe je dit kunt voorkomen. Hoe kun je voedselverspilling thuis tegen gaan?

Voorkom dat het eten overblijft

Begin eerst met een boodschappenlijstje, zodat je alleen haalt wat je nodig hebt. Als je een weekmenu gebruikt, weet je wat je nodig hebt voor de komende maaltijden. Dit voorkomt dat je impulsief en overbodige dingen koopt én achteraf moet weggooien. Aanbiedingen kunnen verleidelijk zijn en die moet je zeker in de gaten houden. Zorg ervoor dat je de producten aanschaft die ook echt nodig hebt. Sla aanbiedingen in wanneer de producten lang houdbaar zijn en je zeker weet dat je die gaat gebruiken. Koop je teveel vlees of groenten in? Vries dan meteen de helft in.

Seizoensproducten zijn vaak goedkoper en verser dan producten die uit het buitenland komen.

Budget tip

Als je wil ‘preppen’ – dat is grote porties van één maaltijd bereiden en daarna invriezen in kleine porties – is dat hartstikke handig. Dit bespaart je tijd. Bewaar het eten meteen in de vriezer – laat het eten eerst afkoelen in je bewaarbakje en vries het daarna in. Heb je kliekjes over? Bewaar die dan in de koelkast. Eet bijvoorbeeld je restjes de volgende dag als lunch. Denk niet dat je te weinig hebt om te bewaren. Je kunt het verwerken in een andere maaltijd of gewoon op een ander moment opeten.

Nog een tip: gebruik een maatbeker om af te meten hoeveel rijst of pasta je moet koken.

Voorkom dat het eten bedorven is

Organiseer je koelkast en voorraadkast op een nieuwe manier. Plaats de oudere producten vooraan, zodat je die als eerste gebruikt. Verse groenten en fruit orden je netjes in de groentelade, zodat je deze niet vergeet.

Er zit een groot verschil in de houdbaarheid van verschillende soorten voedsel. Sommige producten kun je nog prima eten na de houdbaarheidsdatum, terwijl andere producten snel bederven.

Het is belangrijk dat de kwaliteit van het eten goed is. Bewaar het eten op de juiste manier én let bij het kopen al naar de kwaliteit van het eten. Gebruik je zintuigen? Wat zien je ogen, wat ruikt je neus en hoe smaakt het eten? Door bacteriën, schimmels of andere micro-organismen aangetast voedsel moet je meteen weggooien.

Voorkom dat het eten niet meer lekker is

Misschien smaakt het niet zo lekker maar kun je tijdens het opwarmen het upgraden met wat specerijen. Bekijk voordat je boodschappen doet, wat je in de koelkast hebt, wat op moet, wat weggegooid moet worden. Zo voorkom je dat je geen plek hebt voor eventuele kliekjes en het eten moet weggooien. Ga ook na wat per se in de koelkast of vriezer bewaard moet worden.

Brood en deegwaren

 • Bewaar brood in een broodzak of in een broodtrommel. Zo blijft het langer vers. Het beste is om je brood in de vriezer te bewaren en te ontdooien wanneer je gaat eten.
 • Bewaar deegwaren in een goed gesloten verpakking. Zo blijven ze langer houdbaar.

Groente

 • Bewaar verse groente in de koelkast in een afgesloten bak of zak. Zo blijft het langer vers. Dit geldt voor voorgesneden fruit en groenten, sla, champignon, sperziebonen, bloemkool en boerenkool.
 • Bewaar gedroogde groente op een koele, donkere plaats.
 • Bewaar ingeblikte groente op een koele, donkere plaats.
 • Niet alle groenten bewaar je in de koelkast. Sommige bewaar je buiten de koelkast: kool, courgette, komkommer, tomaten, uien die moet je trouwens niet bij de knoflook zetten, aubergine en paprika, deze twee groenten zet je niet bij fruit en tomaten.

Fruit

 • Bewaar verse fruit in de koelkast in een afgesloten bak of zak. Zo blijft het langer vers. In de koelkast bewaar je aardbei, frambozen, druiven, appels, voorgesneden fruit. Wist je dat citroenen lang bewaard kunnen worden als je die in een plastic zak met water in de koelkast zet?
 • Bewaar gedroogd en ingeblikt fruit op een koele, donkere plaats.
 • Bewaar sommige fruitsoorten, zoals bananen, ananas en mango buiten de koelkast.

Snijd groenten en fruit niet te lang van tevoren, want dan verliezen ze vitamines. En, was groenten en fruit pas vlak voordat je ze gaat gebruiken.

Aardappelen

 • Bewaar rauwe aardappelen op een koele, donkere plaats. Zo blijven ze ongeveer een maand goed.
 • Overgebleven aardappelen kun je in de koelkast bewaren in een afgesloten bak of container. Zo blijven ze ongeveer drie dagen goed.
 • Je kunt overgebleven aardappelen ook in de vriezer bewaren. Zo blijven ze ongeveer drie maanden goed.
 • Met overgebleven aardappelen kun je een aantal lekkere gerechten maken, zoals aardappelsalade, aardappelsoep of aardappelgratin.

Bronnen:

Laatste tip: fruit dat zacht is geworden en niet bedorven is, hoef je niet weg te gooien. Super zachte bananen vinden we bijvoorbeeld over het algemeen niet meer lekker. Maak daar weer een lekkere smoothie van.

Houd je boodschappenlijstje en maaltijdplanning bij op de LUNA Familieplanner (gratis verzending via de Ellen Mae Shop, ook verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en Amazon.nl)

 • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
 • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
 • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
 • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
 • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.