Zwarte vrouw met mobiele telefoon - Budget mobiel en telefoonabonnement, simlock, sim only

Laatst had ik het hier over vooruitkijken door een financieel moodboard op te stellen. Deze keer kijk ik even in de achteruitspiegel. Wat heb ik de afgelopen jaren beter of anders kunnen doen op financieel vlak?

Meer besparen door kennis & tijd

Sommige fouten maak je, omdat je niet alles weet of beter weet. Had ik maar eerder geweten over Woolsocks, want dan had ik eerder geld kunnen besparen op mijn uitgaven. Het is zo een makkelijke app voor op je mobile telefoon! Een deel van mijn uitgaven zou dan mijn inkomsten worden. Ik zag op sociale media een vrouw die haar kerstaankopen en vakanties betaalde van wat ze zo het afgelopen jaar had opgespaard. Het was een bedrag van iets meer dan 1000 euro geloof ik. En dit deed ze elk jaar hè.

Ja, ik had er wel een keer over Woolsocks gehoord maar ik dook er niet meteen in. Tijd is naast kennis een belangrijke factor. Je hebt maar zoveel uur op een dag en je moet maar accepteren dat je niet overal tijd in kunt stoppen. Daarom blijft plannen en prioriteren essentieel.

Plannen en prio’s stellen

Ik weet alles van time-management, omdat ik als zelfgediagnostiseerde ADHD’er juist zo vaak de tijd vergeet. Plannen en prioriteren helpt me om niet alles tegelijk aan te pakken als een gek of kip zonder kop. Het helpt me ook om niet steeds uitgeblust op de bank neer te ploffen en dat ik daarna niet meer kan doen dan dromen en bijkomen. Ik wil me weer richten op ‘plannen en prio’s stellen’.

Investeren van tijd

Goed, ik merk dat ik niet te veel tijd moet stoppen in het achteruitkijken, anders kom ik natuurlijk niet verder. Maar er zijn nog wel wat punten die ik met je deel, zodat je niet dezelfde fouten maak als ik. Ik heb te weinig geïnvesteerd in het perfectioneren van bepaalde producten. Het ontwikkelen van diensten en producten kost allemaal tijd en geld. Het kost je bijvoorbeeld veel tijd als je telkens weer een nieuwe doelgroep moet aanboren. Voor 2025 moet ik weer nagaan: welke doelgroep wil ik in 2025 ga bedienen (of helpen) zodat ik niet weer dezelfde fout maak.

En, als ik mijn doelgroep helder heb, dan kan ik weer flexibeler zijn in wat ik mijn doelgroep aanbied. Dan hoef ik niet te lang te broeden op een idee, maar dan is het ‘just do it’ om te kijken of ze het (product) iets vinden. Zo stop ik tijd in mijn doelgroep en mijn doelgroep helpt mij om kwalitatief iets goed neer te zetten.

Investeren van geld

Investeren gebeurt niet alleen met tijd maar ook door geld in je product of dienst te stoppen. Ik heb het met één product zeker niet gedaan en daar baal ik achteraf enorm van. Had ik maar…. Had ik maar … ik denk dat ik veel meer winst zou maken als ik wel had geïnvesteerd in dat product. Reserveer dus geld om te investeren en niet alleen om je vaste lasten te betalen.

Ach, ik wil deze blog ook positief afsluiten van ‘had ik maar’ naar ‘gelukkig heb ik wel’. Gelukkig heb ik wel wat knopen doorgehakt in 2024 zodat ik in 2025 mij kan richten op mijn doelen en doelgroepen. In een financieel moodboard 2025 kun je daar meer over lezen.

  • Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
  • Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
  • Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
  • Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
  • Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.

Geschreven door

Naomi Rustenberg

Naomi Rustenberg is de oprichter van mamabudget.nl, houdt van besparen, heeft 2 zoontjes, is getrouwd en schrijft over haar eigen (financiële) ervaringen.