De vraag ‘Hoe bereid je je voor op de crisis’ kreeg ik binnen van een lezer. Het is een interessante vraag en die beantwoord graag. Ik doe in ieder geval een poging. Iedereen schrikt steeds van de hoge prijzen, en helaas stijgen de lonen niet eens zo hard – dat heet inflatie. Is er sprake van een financiële crisis? Als we van goede tijden naar slechte tijden gaan, mag je gerust spreken van een crisis. Zitten we al in een economische recessie?
Niemand kan in de toekomst kijken, en dat is de reden dat je een economische recessie – waarbij de crisis maar aanhoudt en de economie achteruitgaat – niet moet uitsluiten. Ik was nooit zo goed in economie hoor. Ik was geen fan van de leerkracht en hij niet van mij. Ook was de lesstof stoffig, niet echt praktisch. Eigenlijk is dat best gek, want de economische gezondheid van een land of zelfs de wereld gaat ons allemaal aan. Er zijn genoeg voorbeelden om je heen om het vak economie levend te maken. Denk aan je persoonlijke financiën, geld verdienen, uitgaven of zelfs je pensioen.
“Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren.” Bron: ECB
Oorzaken van de inflatie
ECB geeft aan dat de hoge inflatie (bijvoorbeeld die van 2022/2023) wordt veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Ook hebben steeds meer bedrijven moeite om overeind te staan. De klap van de gevolgen van de pandemie moeten ze nog steeds zien te verwerken; ze hebben ook te maken met de stijgende prijzen en kunnen nauwelijks personeel vinden. Als dit zo doorgaat, vallen bedrijven om en dan is het nog de vraag… wat er gebeurt met het personeel?
Een hoge inflatie zorgt ervoor dat mensen geen geld durven uit te geven, voor huishoudens met lagere inkomens geldt dat ze minder kunnen sparen. Ze moeten namelijk meer betalen voor hun normale kosten, terwijl hun salaris niet is gestegen.
Tips om een financiële crisis te overleven
Mamabudget heeft vijf tips om je voor te bereiden op de economische crisis.
1. Zorg voor een (beter) inkomen
Klus bij, maak van je hobby een side hustle, vraag om een salarisverhoging, ga minder bij je werkgever werken maar houd wel hetzelfde salaris aan, ga op zoek naar een nieuwe baan, start een bedrijf naast je baan. Als je inkomen hoger wordt, kun je de inflatie beter aan. Het lijkt misschien een open deur, maar veel mensen zijn te bescheiden om iets te vragen voor hun diensten. Natuurlijk kun je wel eens iets gratis voor een ander doen, maar een financiële waardering vragen is ook belangrijk. Jouw tijd is kostbaar.
Lees hoe je online geld kunt verdienen zonder de deur uit te gaan.
2. Investeer & check je voorraad
Let op, dit is een fictief voorbeeld: Gisteren kostte een zonnepaneel 100 euro, maar vandaag betaal je 110 euro. Je loon is hetzelfde gebleven. Als je een ruime buffer hebt, is juist nu de tijd om investeringen te doen. Koop die zonnepaneel, want morgen kan die alweer 120 euro kosten. Als je eenmaal een zonnepaneel hebt gekocht, ben je minder afhankelijk van de energieleverancier; die hoge energieprijzen hebben dan minder effect op jou.
Andere voorbeelden zijn producten zoals broodmachines, naaimachines, slowcookers, gereedschap etc. Als je bepaalde etenswaren kunt inslaan met een super actie, dan is dit het moment om dat ook te doen. Let op, het moet voedsel zijn dat lang houdbaar is (bijvoorbeeld in blik). Verkopers zullen met allerlei acties komen om consumenten toch te bewegen iets te kopen. Juist omdat ze weten dat in tijden van hoge inflatie geen geld durven uit te geven en sommige dat ook niet eens kunnen.
Investeren kun je leren: deze boeken moet je lezen.
3. Wees minder afhankelijk diensten & producten
Tegenwoordig moet alles binnen één seconde voor ons worden gedaan. We willen graag dat allerlei luxe maaltijden, pizza’s en boodschappen tot aan de deur worden bezorgd. We willen een schoonmaker en klusjesman … logisch hoor. Wil je meer werken, zodat je die luxe kunt betalen? Dt mag hè? Als je op de centen moet letten of een bepaald financieel doel hebt, kunnen je nagaan in hoeverre deze diensten prioriteit hebben. Alles uitbesteden, maakt het leven niet per se makkelijker.
Misschien kun je zelf schoonmaken en juist dit schoonmaakmoment gebruiken om je gedachten te verzetten of anders na te denken. The struggle is real, het is een mooie droom om (weer) een schoonmaker te hebben. Met kleine kinderen in huis ziet het huis er niet altijd even uit zoals je je ooit had voorgesteld. Zucht. En, als je het huis 24/7 netjes wil hebben, dan moet iemand 24/7 in het huis schoonmaken. Dure grap.
Wil je extra werken, zodat je geld opgaat aan diensten en producten die bij nader inzien toch niet nodig zijn? Je kunt elke dag koffie bij Starbucks vervangen met elke dag sparen voor een eigen steengoede koffiemachine. Dit is slechts een voorbeeld he.
Laten we onderzoeken hoe meer te verdienen natuurlijk. Dit hoeft dus niet te betekenen dat je meer moet werken. Misschien moet je anders aan de slag. Het gaat erom dat je de balans vindt.
Wil je consuminderen? Lees dan dit: minimaliseren als gezin.
4. Blijf sparen
Ja, de spaarrente sucks. Inmiddels gaat het al wat beter. Anyway, ook al is het tijdens de crisis het moment om te investeren en om in te slaan, maar doe dat niet zo dat je totaal geen buffer meer over hebt. Nul euro op je (spaar)rekening is eng. Zet geld aan de kant, zodat je buffer niet opdroogt. Je moet de onverwachte klappen namelijk zoveel als mogelijk kunnen opvangen.
Lees ook hoe je versneld aan je buffer kunt werken: sparen!
5. Geniet
Je zou het bijna vergeten, maar probeer ook te genieten tijdens tijden van laagconjunctuur: als het economisch gezien niet goed gaat met het land, of dat we financieel in een depressie belanden… is het nog altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Geniet optimaal. Geniet van de kleine dingen. Plan de grote dingen! Kun je niet genieten omdat je financiële stress en schulden hebt? Zoek dan een Schuldhulpmaatje, dat kan helpen!
Er is een gratis downloadbare versie uit ‘Hoe overleef ik een crisis? Hoe word je zelfredzaam bij rampen?’ Best interessant als je je wil voorbereiden op een economische crisis of natuurramp.
Goed om in te slaan/ op voorraad te hebben
- Multivitamine tabletten
- Vruchten- en groentesappen
- Voedsel in blik
- Blikopener
- Flessen water
- Bakolie
- Zeep
- Groentezaden
- Tandpasta
- Schoonmaakmiddelen
- EHBO-verbandtrommel
- Batterijen
- Warme dekens
- Winterkleding en schoeisel
- Gereedschap
- Kappersschaar
- Toiletpapier
- Kaarsen en lucifers
- Chocolade
Zorg er ook voor dat je een geldig paspoort en/of ID-bewijs hebt. Kijk ook even op www.denkvooruit.nl – een website om je voor te bereiden op noodsituaties zoals natuurrampen e.d.
- Heb je een gouden tip of een andere opmerking? Stuur eens een bericht en laat het weten.
- Wil je liever een geldverhaal delen (alleen voor mama’s). Klik dan op ‘interview geldverhaal‘.
- Vond je dit interessant? Deel het met anderen.
- Steun Mama Budget door je aankopen via de links te doen. Mama Budget ontvangt een kleine vergoeding wanneer je via de links zoals Bol.com of Amazon.nl bestelt.
- Belangrijk: ik ben geen financieel adviseur, ik deel mijn ervaringen en tips over geld. Ik ben ook benieuwd naar jouw geldervaring. Laten we van elkaar leren.